Wat houdt je warm?

Het was wel weer wennen, die temperaturen onder nul. Zeker na zo’n warme zomer en zacht najaar. Wat zorgt er eigenlijk voor dat je goed tegen de kou kan? Er werd lang gedacht dat lichaamsvet als een soort insulatie werkt. Daarom zou het de belangrijkste rol spelen bij onze thermoregulatie, het vermogen van je lichaam om de temperatuur te reguleren.

Onderzoek heeft recent aangetoond dat niet vet, maar juist spieren van vitaal belang zijn voor onze thermoregulatie. Je lichaam gebruikt je spieren om warmte te genereren. Zo blijf je warm.

Hoe meer spiermassa je hebt, hoe minder warmteverlies er bij je optreedt. En hoe sneller je weer op temperatuur bent nadat je aan kou bent blootgesteld.

Vrouwen, kinderen en ouderen hebben vaak minder spiermassa in relatie tot lichaamsvet. Daarom kunnen zij soms minder goed tegen kou. Toch kan daar wel iets in veranderen.

Wij horen van fit20-ers dat sinds zij sterker zijn geworden hun handen warmer blijven. Of dat ze gewoon beter tegen de kou kunnen. Meer spiermassa, minder snel koud en sneller weer warm!